Pumpor

Årets första pumpor, och förra årets sista Butternut. Den borde vi ätit upp, men det kanske inte är för sent?

Här var det pumpa! Big Pumpa Energy!

Denna goding är årets nyhet för oss. Förstås ingen nyhet alls för andra, sorten heter Curcubita maxima ’Jaune Gros de Paris’, den sort som dagens alla jättepumpor härstammar från. Den första vi skördade vägde 6,9 kilo (och då bröts den av helt på egen hand), den andra pumpan vägde hela 8,4 kilo vilket är lite för den här sorten. Denna tredje är helt klart den största och börjar bli redo att skördas.

Jaune Gros de Paris är ett franskt kulturarv, och fortfarande populär i Frankrike. Jag gillar att den inte har lika djupa veck som amerikanska jättepumpor. Färgen är gyllene/rosa och väldigt vacker. Pumporna blir verkligen stora, de kan väga uppemot 45 kilo.

Andra pumpor vi odlat i år är Hokkaido, Butternut och Sweet Lightning. Tyvärr verkar det inte ha blivit någon Butternut, den som gått bäst för oss tidigare år.

Mestadels äter vi pumporna i en pastarätt vi brukar göra, där de rostas tillsammans med vita bönor och rosmarin i ugnen, men ibland gör vi soppa.

/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *