Jag har aldrig lyckats med blomkål tidigare.
Inte så att jag ihärdigt försökt vartenda år men jag minns mestadels ständiga besvikelser. Har det väl blivit något litet huvud har någon annan hunnit äta upp det före mig. Det är alltså en stor framgång att få fram ett blomkålshuvud av tolv möjliga.
Det godaste sättet att äta blomkål är, förutom rå, ugnsrostad.
Den här rätten är godast att äta som den är tillsammans med en sallad eller varför inte lite rostad potatis, som huvudrätt räcker den till två personer, som sidorätt till fyra.
Östra Sommarstadens ugnsrostade Blomkål
- 1 stor blomkål, ca 800-900 gram
- 1-2 msk olivolja
- 2-3 msk majsstärkelse
- salt & svartpeppar efter smak
Tahini-Citron-Dijon-dressing
- 1 msk tahini
- 1-2 msk dijonsenap
- saft av 0,5-1 pressad citron
- 1 msk lönnsirap
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader C
- Dela blomkålshuvudet i mindre bitar, inklusive blad och stam och lägg i en stor skål. Häll över olivolja och rör runt, häll på majsstärkelse, lite salt och svartpeppar och blanda runt igen tills alla bitarna är täckta.
- Häll blomkålen i en ugnsfast form eller på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen, låt bakas i runt 20 minuter tills den börjar bli brun i kanterna.
- Vispa ihop alla ingredienserna till en slät sås i en skål. Smaka av och tillsätt eventuellt något mer av endera för att matcha just din smak. Jag gillar det syrliga i citron, och tar alltid en hel citron, men det räcker med en halv citron. Dijon och tahini är en riktigt bra kombination. Lönnsirapen kan säkert ersättas med honung eller annat sött. Tänk på att blomkålen i sig är lite söt.
- Lägg den ugnsrostade blomkålen på ett snyggt fat eller låt den ligga kvar i ugnsformen. Häll över såsen och blanda ordentligt. Servera.
Det är alltid gott med lite finhackad vårlök, kanske gräslök eller varför inte strö över lite sesamfrön vid servering. Jag älskar att äta den här rätten precis som den är, men den är också ett väldigt bra komplement till citronris och färssås med kikärtor.
/