Söta Plommon

Chutney av plommon

Idag åt jag årets sista plommon. Tror jag. Jag har inte tittat så noga på träden om där kanske sitter något enstaka kvar.

När chansen ges att ta över en gammal koloni så brukar det också betyda det kan vara svårt att veta vilka namn-sorter som finns av träden. På trädgårdskolonin finns mest äppelträd men här finns också ett päronträd och fyra plommonträd.

Två av träden ger stora gula plommon och är troligen av samma sort. De ger inte så mycket frukt och ser lite risiga ut. Ett av träden ger små plommon i rödalila nyanser, och det sista trädet ger stora djuprödlila mörka plommon. Jag gillar de små plommonen bäst. Jag kan gissa att de små antagligen är Opal och de stora Victoria. I år har vi mest ätit upp dem som de är men också bakat en plommonkaka och såklart gjort söt chutney.

Östra Sommarstadens söta Plommonchutney

  • 750 g plommon
  • 0,5 dl vatten
  • saft av 1 pressad citron
  • 250 g strösocker
  • 1 msk salt
  • 250 g skalad och grov hackad lök
  • 4-5 klyftor hackad vitlök
  • 1 dl vinäger (för mer djup i smaken använd Balsamvinäger).
  • 0,25 dl senapsfrön (jag blandade gula och svarta).
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 3-4 cm ingefära, skalad och finhackad

Gör så här

  • Skölj frukten väl. Kärna ur plommonen men skala dem inte.
  • Koka upp frukten i vattnet i en tjockbottnad gryta. Låt koka under lock ca 25-30 min. Rör om ibland.
  • Blanda ner socker, citronsaft, salt, vitlök, ingefära, vinäger, senapsfrö och chilipulver.
  • Koka på låg värme 55-75 min utan lock. Nu kan du behöva röra om lite oftare.
  • Ställ in rengjorda burkar i 120 grader varm ugn, cirka 20 minuter.
  • Ta ut burkarna ur ugnen. Häll upp plommonchutneyn i de varma burkarna.

Chutneyn är hållbar flera månader. Den är inte stark, utan passar bra som ett sött tillbehör.

/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *